За Вивета Понти „дизајнирањето облека е како да создава уметност што може да се носи. Уметноста е највисока форма на изразување, а облеката е најдоброто средство да се направи поблизу до луѓето“.

Од романтизам до иронија, повеќеслојниот универзум на Вивета ткае низа теми, претставувајќи ја изработката на Made in Italy преку несоодветно модерни кодови. Носталгичните препораки се споени со современи форми и симпатични силуети за да се создадат колекции што се свежи и полни со каприци.

Нејзините креации се трогателни идеи кои се однесуваат на дизајнерите од низа уметнички дисциплини: Од италијанските легенди Понти и Форнасети, до делата на Арт Деко на Ерте, илустрациите на Луиџи Серани, фотографиите на Слим и ремек-дела на Пабло Пикасо.

Експериментални филмови за анимација од 60-тите и 70-тите години на минатиот век и референци кон креативните умови се попрскани низ целата работа на Вивета.

Инспирирана од нејзината љубов кон животните, особено мачките, среќните спомени и приказните од нејзиното детство, Вивета го канализира шармот на играчки, антиквитети и таписерии во поетски колекции со надреалистички пресврт.

Самостојно работи од 2009 година, по дебито на „Вајт Милано“. Според неа „Дизајнирањето облека е како да создава уметност што може да се носи. Уметноста е највисока форма на изразување, облеката е најдоброто средство да се направи поблизу до луѓето“.

Вивета Понти пораснала опкружена со антиквитети, уметност и природа во идиличниот италијански град Асиси. Преместувајќи се во Фиренца за да учи на Академијата за ликовни уметности, Понти ги усоврши своите вештини во Болоња и Милано. Додека работеше за низа луксузни брендови, започна да учи сè за везови и слични техники што ќе ги формираат темелите на нејзината истоимена етикета. /М.М.

 

You may also like

Comments are closed.