Matty Bovan

Британскиот дизајнер Matty Bovan е добитник на годинешната  International Woolmark Prize, како и на Karl Lagerfeld Award наградата за иновации. Дизајнерот ќе добие 300.000 австралиски долари и серија менторства за поддршка и раздвижување на деловната активност.

Matty Bovan

Ова е втор пат во историјата на наградата, еден дизајнер да ги однесе и двете големи награди. „Огромна чест е да ги освојам овие награди и јас сум толку возбуден за тоа каде тоа ќе ме однесе“, рече Bovan. „Веќе бев толку воодушевен од платформата и искуството на наградата Woolmark.

Matty Bovan

„Да се ​​биде дел од меѓународната награда Woolmark навистина ќе помогне да се подигне мојот бренд и да се подигне мојата свест и знаење за тоа како работам како бренд и бизнис, изјави Bovan по повод доделувањето.

Matty Bovan е избран од шестмина финалисти, кои имаа задача да дизајнираат колекција со мерино волна, како и помеѓу 380 апликанти од 55 земји.

Matty Bovan

За неговата мала колекција од мерино волна, со која конкурираше, бил инспириран од Хорацио Нелсон, кој ја водел победата во битката кај Трафалгар и сакаше да ја преведе оваа приказна во неговиот свет. Тој работеше со локалните добавувачи и производители со седиште во Јорк и користеше волна од мртви животни, воден од етичките принципи на модата утре. Создадени парчиња за на одмор, во кои доминираат морнарски јакни со испечатени слики на Нелсон и флота бродови./М.М.

You may also like

Comments are closed.