Резултатите од најновата студија за поврзаноста помеѓу пиењето вино со кардиоваскуларни болести и кардиоваскуларна смртност ги потврдија постоечките податоци – умереното консумирање вино е добро за здравјето на срцето.
Во најновата студија, објавена во списанието Nutrients Journal, истражувачите имаа за цел да ја разберат поврзаноста помеѓу конзумирањето на вино и кардиоваскуларната смртност, кардиоваскуларните болести (CVD) и коронарната срцева болест (CHD).

Полифенолите од семејството на нефлавоноиди присутни во црвеното вино, како танините, обезбедуваат повеќекратни здравствени придобивки за кардиоваскуларниот систем. Виното делува антиинфламаторно, антиоксидативно и антимутагено. Сите кардиолози се согласни дека умеренатаконсумација на алкохол има позитивен ефект врз кардиоваскуларното здравје, додека прекумерното пиење го зголемува ризикот од смртност од CHD, рак итн.

Покрај тоа, студиите сугерира дека деалкохолизираните вина (без етанол) заштат од тромбоза поради зачувуванитеантиоксидантни ефекти.

Умерено консумирање алкохол позитивно влијае на општото здравје; на пример, делува на липопротеинскиот холестерол со висока густина за спречување на атеросклероза, ја намалува инциденцата и помага во прогнозата на луѓето со поголем ризик од коронарни компликации што доведуваат до миокарден инфаркт. Прекумерното пиење, напротив, предизвикува над 200 болести и е водечка причина за смртност на глобално ниво, односно на околу три милиони смртни случаи годишно.

Алкохолот е во интеракција со повеќе лекови, менувајќи го  метаболизмот. На пример, компонентата во виното,ресвератролот, комуницира со одредени лекови и го модифицира нивниот метаболизам.

Во истражувањето е извршен систематски преглед и мета-анализа со користење на лонгитудинални студии, вклучително и студии за група и за контрола на случај, преземени од повеќе бази на податоци, кои ги пребаруваа од почеток на истражувањето до март 2023 година.

Кардиоваскуларните болести резултираат со висок процент на смртни случаи на глобално ниво, при што смртните случаи поврзани со CVD се зголемија на речиси 18 милиони во 2017 година, во кои исхемичната срцева болест ((IHD) има предизвикано речиси половина од смртните случаи.

Претходната мета-анализа сугерираше врска на конзумирањето на вино и кардиоваскуларните случаи и дека умереното внесување вино промовира подобро кардиоваскуларно здравје.

Позитивниот ефект на виното врз CVD за прв пат е пријавен во 1979 година, кога истражувачите утврдија дека одреденикомпоненти на виното имаат заштитни ефекти против патологии, како што се коронарни срцеви заболувања, смртност поврзана со CHD и карциноми, како што е оралниот карцином./М.М.

You may also like

Comments are closed.