Ying Gao

Ying Gao дизајнира колекција инспирирана од дигиталниот свет. Не е за секојден – облеката на Јинг е направена со нов флексибилен материјал, за да ги имитира ефектите на виртуелната облека.

Ying Gao

Модната дизајнерка Ying Gao од Монтреал создаде „роботски„ фустани кои реагираат на нивната околина со бранување, проширување и собирање. Се работи за проект наречен 2526. Името на проектот се однесува на бројот на часови вложени во создавањето на двете полиморфни облеки – од првата линија до последниот бод.

NFT, дигиталната мода и виртуелната облека се инспирацијата за овој проектот. Бројките 2 5 2 6 го имаат единствен статус на неограниченост од физичката реалност на материјалите.
Двете полиморфни облеки на проектот 2 5 2 6 се многу реални: ткаени, рачно составени материјали који специјално се дизајнирани за создавање облеката. Воопшто не се виртуелни. Сепак, тие ги симулираат ефектите на виртуелната облека: надреалното бранување генерираната игра на волумен и транспарентност, нивното полиморфно движење, како и нивната рефлексивност. Сето е резултат на целосно нов флексибилен материјал кој комбинира стакло, благородни метали и силикон.

Ying Gao

Како што излетувањата во метаверзумот стануваат се почести и помалку изненадувачки, дигиталната мода неизбежно се расплетува во бесконечноста од можности и неизвесности./М.М.

Ying Gao

You may also like

Comments are closed.