Промовирана и комеморативна монета од 5 фунти
Британската кралска ковачница вчера ги објави првите монети со ликот на кралот Чарлс III, дизајнирани од британскиот скулптор Martin Jennings.
Монетата од 50 пени и комеморативната монета од 5 фунти се првите валути што се ковани со ликот на кралот Чарлс III, по смртта на кралицата Елизабета Втора.
Чарлс III е прикажан свртен налево, бидејќи е традиционално британскиот монарх да гледа во спротивна насока од претходникот. За разлика од кралицата, тој не е прикажан како носи круна, како и многу претходни монарси, вклучувајќи го и неговиот дедо кралот Џорџ VI и прадедото кралот Џорџ V.
Повеќе монети со ликот на кралот Чарлс III ќе бидат воведени во текот на следните месеци, но 27 милијарди монети со ликот на кралицата ќе останат легална валута.
Бидејќи монетите генерално остануваат во оптек 20 години, луѓето во ОК треба да очекуваат да користат монети на кои се појавуваат двајцата монарси многу години./М.М.

 

More in:Вести

You may also like

Comments are closed.