Не треба да бидете математичар за да го користите правилото 60-30-10 во вашиот декор, ниту пак ви треба калкулатор. Се работи за безвременско правило  што може да ви помогне лесно да составите шема на бои. Пропорцијата од 60 проценти + 30 проценти + 10 проценти е наменета да даде рамнотежа на боите што се користат во кој било простор. Овој концепт е неверојатно едноставен за употреба. Правилото вели дека за избалансиран, привлечен изглед, треба да изберете палета со три бои за украсување на простријата и да ја користите на следниов начин:

60% = Главна боја

Главната боја треба да претставува 60% од бојата што се користи во дизајнот на вашата соба. Вашата главна боја е онаа што го прицврстува целиот простор и обично е одредена од најголемите елементи во собата, како што се sидовите, подот, голем мебел и фиксни површини (како што се камин или кабинет). Оваа боја е најчесто неутрална, но секако има и исклучоци. Сите овие бои не мора да бидат цврсти, но главната боја секогаш треба да биде истакната. Ако го редизајнирате вашиот дом, ќе имате поголема контрола врз вашиот главен избор на боја. Ако додавате боја на постојниот дизајн, главната боја е веројатно веќе поставена.

30% = Секундарна боја

Секундарната боја претставува 30% од вашата шема на бои за декорирање. Секундарната боја во вашиот простор треба да биде вметната во пропорција што е околу половина од вашата главна боја. Бидејќи е различна боја, секундарната боја создава длабочина и интерес за вашиот декор. Овој избор на боја треба да биде доволно различен од вашата главна боја за да создаде интерес, но не толку различен што создава огромен контраст. Наместо да се натпреваруваат за внимание, тие треба да се чувствуваат хармонично.

10% = Акцентна боја

Боите со акцент обично се ваши додатоци, украси, уметност. И покрај тоа што се само 10% од просторот, акцентната боја честопати создава најголемо визуелно влијание. Тука е местото каде што имате убава можност да создадете смел контраст. /A.J.

 

You may also like

Comments are closed.