Претпоследниот ден на 28-то издание на Моден викенд Скопје е на крстосницата на традицијата и иновациите, како одраз на еволуција на модната индустрија. Денот обедини различна низа на дела на млади визионери, сите селектирани со заедничка цел: да ги поместат границите на она што модата денес може да го претстави.
Со голем фокус на одржливоста, културна длабочина и постојано менувана динамика на дизајнот, Моден викенд Скопје оваа сезона е повеќе од само приказ на облека – тоа е жив разговор за иднината на модата, етиката и улогата на креативноста во таа револуција.

Денот започна со работилниците реализирани под патронство на Europe House Skopje, тие се како привлечен поглед кон потенцијалот на аксесоарите и деталите во модата како катализатор за глобален дијалог и трансформација.
Модните шоуа започнаа со КАЛЕИДОСКОП – спој на млада визија и одржливост. Тоа беше амбициозна презентација од Факултетот за арт и дизајн на Европскиот универзитет Скопје. Според насловот, овој сегмент го надмина традиционалното шоу на модните писти, нудејќи панорамски поглед на иднината на модата како што е замислена од следната генерација дизајнери.

Студентите по моден дизајн Стефанија Фидановска, Ивона Паноска, Надица Николова, Марија Роглева, Симона Костадиновска, Анастасија Љубојевиќ, Ивона Мицановска, Ангела Трифуновска, Благица Николова, Анастасија Бојковска и Анастасија Чадо изнесоа парчиња кои не само што се визуелно привлечни, туку и длабоко вкоренети во приказните за убавина, младост и истражувачка жед.

Модната креаторка Силвија Михајловска која стои зад брендот „Алшар“ се претстави со колкецијата ЧЕЛИЧНИ МАГНОЛИИ, која ја предизвикува и негува суштината на жената. Црпејќи инспирација од класичниот филм, Михајловска создала наратив околу вродената сила на жената, обвиткана во елеганцијата на традиционалната женственост. Дизајните беа исцртани со метални детали и рачно изработени магнолии, прикажувајќи ја комбинацијата на еластичност и деликатност. Оваа колекција е дополнително издигната со соработката со скулпторот Александар Стојановски-Зорин, чиј метален накит додава опипливо чувство на цврстина на наративот. Оваа колекција беше поддржана од Макстил.
ДИСЦИПЛИНА од Ивана Давидовиќ претставуваше редефинирање на улична облека со цел. Од своето деби во 2016 година, овој моден бренд направи правец за себе, со беспрекорно мешање на софистицираноста и модерноста, поткрепена со посветеност на безвременскиот квалитет. Оваа презентација, поттикната од партнерството со IQOS, е доказ за етосот на брендот за поврзување на естетската привлечност со одржливоста и иновативноста. Најновата колекција на Давидовиќ ја предвидува иднината на модата и тоа го прави со непоколеблива посветеност кон етика во  изработката.


Моден викенд Скопје, сега во својето 28-мо издание, се наоѓа на фасцинантен крстопат на културата, иновациите и одржливоста. Синоќешнте ревии ја покажаа таа динамична енергија.
Фото Гјоргиј Ристоски, Горан Бошковски

You may also like

Comments are closed.