Во новите чекори кон еко-одговорен начин на живот, влакната TENCEL™ стануваат клучна компонента на одржливата облека. Додека многу луѓе вложуваат напори во сеопфатен личен развој, вреди да се размислува и за чекор кон создавање позелена планета за идните генерации.
Еден од најлесните начини да се негува еколошкиот начин на живот е преку свесни одлуки при купување облека. Од облека за спиење до обувки, секогаш постојат опции кои дозволуваат да се покаже љубов и грижа за планетата без да се жртвува удобноста.
Еко-одговорните производи често користат природни влакна како што се памук, бамбус, свила, како и TENCEL™ влакната произведени од водечкиот производител на влакна, Lenzing.


Lyocell е полусинтетичка ткаенина која најчесто се користи како замена за памук или свила. Оваа ткаенина е форма на вискоза, а составена е првенствено од целулоза добиена од дрво.Овие природни дрвени влакна се меки на допир, биоразградливи и компостливи. Како што потрошувачите стануваат сè повеќе свесни за нивното влијание врз животната средина, внимателните брендови сè повеќе ги ангажираат за да се спротивстават на предизвиците што ги носи индустриското производство.
Брендот Sleep Wilson одговори на постојаниот раст на пазарот на облека за спиење со колекцијата „For the Love of Plants“. Оваа колекција вклучува лесни горни и долни делови направени од специјална мешавина на предиво. Ова предиво, проткаено со TENCEL™ Modal влакна, со Micro технологија и Meryl® Sublime, сертифицирани синтетички влакна се без загадување со микрофибер имаат природна долготрајна мекост и, секако, љубов кон планетата.
Брендираните влакна TENCEL™, произведени преку затворена јамка за заштеда на ресурси, се претставени како разновиден избор за производителите на тексас, што доведува до лансирање на „Мат TENCEL™- капсула тексас колекција“. Во областа на обувките, иновациите вклучуваат употреба на влакна од ананас. Помешан со 70% TENCEL™ Lyocell влакна и 30% влакна од ананас, се создава плетен горен дел на новата патика. Влакната добиени од отпадот од листовите од ананас поминуваат низ процес на производство со мал ефект кој вклучува процес без вода. Со TENCEL™ брендираните lyocell влакна обработени преку процес на обработка што рециклира повеќе од 99% од употребената вода и растворувачи, се обезбедува целосна следливост на TENCEL™ влакната во финалното предиво.


Преку колективните напори на индустријата се истакнува важноста од претставување на еколошки производи во секој сегмент од модата. Посебен акцент е ставен на улогата на Lyocell во партнерствата и иновациите кои придонесуваат за подигнување на свеста за заштита на животната средина во модниот сектор. Преку иновации и соработка,Lyocell ја препознава важноста на партнерствата и можноста да ја комбинира сопствената технологија со експертизата на партнерите за да создаде супериорни производи, активно барајќи брендови со слични вредности.
Влакната TENCEL™ се сертифицирани од TÜV Austria како биоразградливи во почва, свежа и морска вода и компостливи во домашни и индустриски услови.

More in:Вести

You may also like

Comments are closed.