Бидејќи потребата за оптимизам го зафаќаат светот по глобалната пандемија, бојата на годината 2023 година е дигитална лаванда, според агенцијата за прогнозирање на трендовите WGSN и авторитетот за бои Coloro.

Бојата е веќе вметната во дигиталната култура и се очекува да се спои низ виртуелните и физичките светови.

Виолетовата боја ја симболизира магијата, мистеријата, духовноста, потсвеста, креативноста, достоинството, кралското семејство, според Color Matters, и ги предизвикува сите овие значења, повеќе од било која друга нијанса. Дигиталниот аспект може да биде ескапизам, но сигурно ќе има свое влијание врз модните дизајнери за колекциите пролет/лето 2023 година./М.М.

You may also like

Comments are closed.