Мостот е динамичен ансамбл кој ги интегрира екологијата, транспортот, пејзажот и културата.

Пешачкиот мост Juandang го слави спојувањето на провинциите Џиангсу и Шангај. Мостот, долг 586 метри, претставува хибридна структура која вклучува пејзаж, инфраструктура и архитектура.
Хибридната структура на мостот претставува иновативен пристап за изградба која комбинира различни материјали и технологии за да се постигне оптимална цврстина и отпорност на оптоварување.
Мостот наликува на лента и пловечка градина поради вградените дрвја и грмушки.
Овој тип на мост најчесто се состои од бетонски столбови и греди, кои се поврзани со челични кабли. Една од главните предности на структурата на хибридниот мост се високата отпорност на оптоварувањето. Челичните кабли му овозможуваат на мостот да се свиткува и флексибилно да се прилагодува на променливите услови, како што се ветровите, тешките товари и земјотресите. Бетонските столбови и греди, од друга страна, обезбедуваат цврстина и стабилност на целата структура.

Шест метри широкиот мост е поделен на три ленти: велосипедска патека, вегетација и патека за пешачење. Кривулестиот мост има три продолжени делници за одмор и уживање во погледот на езерото. Земајќи инспирација од локалните скулптурни традиции, павилјонот на мостот го истражува современото математичко моделирање за да создаде порозен ѕид кој е и скулптура и игралиште./М.М.

 

You may also like

Comments are closed.