Louis Vuitton

Pur Oud е најексклузивниот парфем досега направен во Louis Vuitton: се продава по цена од 1.200 евра, а серијата брои само 2,000 шишиња.Тој е раскошен до крајност, миризлив еквивалент на тежок дијамантски ѓердан 

Oud е познат како еден од најмоќните и најскапоцени природни мириси, а во овој парфем го има 10 проценти.

Најубавите суровини се парфеми сами за себе “, вели Cavallier Belletrud, мајстор за парфеми за Louis Vuitton и создавач на најновиот мирис, Pur Oud. Парфемот е, како што сугерира неговото име, составен речиси целосно од природната суштина на oud, што го прави исклучителен во светот на парфемите.

Поради оваа причина, Pur Oud е најексклузивниот мирис на брендот досега, со само 2.000 шишиња на располагање и највреден – со цена од 1.200 евра.

Louis Vuitton

Да се ​​има таков мирис концентриран на 10 проценти од формулата е количина што дури и Луј Витон ја нарекува „неумерена“. Тој е раскошен до крајност, миризлив еквивалент на тежок дијамантски ѓердан.

„Сакав да им понудам на ентузијастите шанса да почувствуваат вистински oud, што е ретко, без да го сменам со дополнителни ноти“, објаснува Cavallier Belletrud. За таа цел, додадени се само два допира од мошуси. Три состојки, тоа е сè. Богатството не ја исклучува едноставноста, напротив. Во парфимеријата, најубавите состојки се оние каде што може да се почувствува човечката приказна.

Помеѓу светлината и сенката е вистинската убавина на најскапоценото дрво, за кое се вели дека е мирис на рајот. Амблемот на мирисна култура на Блискиот исток, oud е патување кон себе, неподвижно бегство низ времето и просторот. Суровина со толкава длабочина и толку многу аспекти што се чини дека ги содржи сите други ноти, длабоки до вечноста. За да ја велича суровата убавина на природното чудо, мајсторот парфимер Jacques Cavallier Belletrud се осмели да заземе радикален став, компонирајќи мирис на апсолутен минимализам, со само три состојки, од кои дури десет проценти се од „Дрвото на боговите“, откривајќи целото богатство на неговиот мрачен, моќен и вечно мистериозен карактер.

Што е Oud?

Понекогаш наречен алое или агар, долго време е ценет како мирис на Блискиот исток. Дрвото агар се одгледува во југоисточна Азија, вклучувајќи го и Бангладеш и Индија, па оттука и статус е вистински „ориентален мирис“. Неодамна стана популарен и во Европа и Северна Америка. Бидејќи е редок, има многу голема побарувачка и тешко се бере, една е од најскапите состојки за парфемите во светот. Понекогаш се нарекува и течно злато, бидејќи вреди околу 1,5 пати повеќе од неговата тежина во злато.

Oud се јавува кога тропското дрво агар е зафатено со мувла, позната како Phialophora parasitica. За да се заштити од мувлата, дрвото произведува посебна, миризлива смола. Ова е oud, најценетата состојка на парфемите. Потребни се околу 70 килограми дрво, од дрвото агар, за да се создадат околу 3/4 чаша oud.

Агарното дрво и оud се исклучително барани, поради што се веќе наведени како потенцијално загрозен вид./М.М.

More in:Вести

You may also like

Comments are closed.