Layers вилата (вила во слоеви) се наоѓа во регионот Хашгерд, во провинцијата Алборз, Иран и е со површина од 1200 метри квадратни. Има четири ката на кои се распрострени, сала за прием, кујна, трпезарија, четири мастер спални соби, комплетен апартман, простори за спортување, базен, сервисни простории, помошни простории итн.

Во првичната анализа на локацијата, сфативме дека климатските услови на областа и населбите можат да бидат закана за безбедноста и приватноста во оваа куќа, истакнуваат од дизајнерскиот тим предводен од архитектите Ojan Salimi и Ramin Rahmani.
Главната идеја на проектот се базира на ротација од 90 степени на фронтон покрив и повеќеслојна конструкција. Проектните простори се дефинираат меѓу површините и нивната дебелина, што создаде приватни простори со уникатни квалитети.
Формата на слоеви не е одбрана само поради типологија и хомогеност на зградата во оваа област, туку и како одговор на климатските прашања (неповолна светлина и ветер) и потребата за чувство на приватност. Слоевите што ги формираат главните делови на проектот се во совршена хармонија со трапезоидната геометрија на локацијата. Всушност, ова е генетски проект на мутанти од двокрилни куќи, во кој се обидуваме да создадеме иновативна комбинација, истакнуваат од Ojan Design Studio./М.М.

You may also like

Comments are closed.