Христијан Младеновски

Зборот „HONEY “ многу често се користел меѓу паровите во дваесеттите години на минатиот век, на кои се базира инспирацијата за колекцијата. Во тоа време, луѓето поседувале хедонистички пристап кон животот, при што сè изгледало дека е медено и слатко, посочува дизајнерот Христијан Младеновски.

Оваа колекција е родена од носталгичен копнеж за минато време. Поточно, колекцијата се базира на инспирација од стилот Арт Нову, кој се ширел во текот на 1920-тите. Колекцијата е составена од машка и женска облека, во која одредени парчиња симболизираат слобода на движење, сексуална ориентација, ноќен живот и други слични карактеристики на бурните 20-ти. Користените материјали доаѓаат од природни и синтетички потекла, со посебен акцент на додатоците како еден од најистакнатите трендови на Арт Деко.

Секоја од присутните бои носи одредена симболика. Црното претставува закана, мистерија и раскош. Црвената боја претставува Љубов, страст и бес. Браон симболизира сериозност, топлина и поддршка. Портокаловата се залага за привлечност и нагласување на жедта.

Силуетата „I“, карактеристична за 20-тите години, зазема централно место во рамките на колекцијата. Истото важи и за обликот на машкиот костум.  Женскиот накит најчесто се изработувал од бисери, за кои се сметало дека симболизираат чистина и луксуз. Сепак, колекцијата содржи и накит од циркон, вклучувајќи метални детали.

Друг апсолутен тренд на громогласните или слатките 20-ти години беа чанти и ракавици кои, исто така, се вклучени во оваа колекција. Покрај тоа, зборот „HONEY “ многу често се користел меѓу паровите во дваесеттите години на минатиот век. Сепак, овој збор е исто така многу репрезентативен за самиот временски период. Во текот на дваесеттите години на минатиот век, луѓето поседувале хедонистички пристап кон животот, при што сè изгледало дека е медено и слатко. Периодот се карактеризирал со зголемено уживање во сексот, алкохолот, забавите, музиката и целокупното животно уживање без многу грижа за последиците.

Придружниот моден едиторијал го носи истото име, HONEY, кој како резултат на соработката помеѓу фотографот Стефан Соколовски и модниот дизајнер Христијан Младеновски се става себеси во автореферентен систем – како модел ја представува атмосверата на 20-тите./М.М.

 

You may also like

Comments are closed.