Тесто за 4 роло пици:

  • 350  гр. брашно
  • 150 мл. вода
  • 20 мл. маслиново масло
  • половина лажичка сол
  • 10 гр свеж квасец

Подготовка:

Од наведените состојки се замесува меко тесто. Се формира топка, се покрива со памучна крпа и се остава да стаса 40 минути. Се размесува и се дели на четири еднакви дела. Повторно и се остава да се одмори тестото  20 минути.

Се зема првото топче и се размесува во кора со дијаметар до 30 цм. Се става во тава и се пече во загреана рерна на 250 Ц  пет минути за потоа да се преврти и да се пече повторно пет минути. Да се внимава да не се препече – треба да е мека и да може да се витка. Потоа се става во чинија и се покрива со крпа. Истата постапка се повторува и со другите кори.

Фил:

  • Мајонез
  • Кашкавал
  • Шунка
  • Кулен
  • Печеница
  • Маринирани печурки
  • Оригано
  • Јајце за прмачкување
  • сусам

Основите за роло пица се премачкуваат првин со мајонез, па се додава рендан кашкавал и се редат шунката, куленот и печеницата по желба, а потоа и печурките и ориганото. Се преклопуваат левиот и десниот  крај  кон внатре и заедно се ролуваат. Кога се готови се редат во тава, се премачкуваат со јаце и се додава сусам. Се печат во загреана рерна на 250 Ц 10 минути, да заруменат. Наздравје!/М.М.

You may also like

Comments are closed.