Refik Anadol

Метаверзумот, започнат како продолжување на аналогниот свет, созрева во самостоен систем на култура, свои закономерности, валута и норми. Преку екраните секојдневно се нудат нови доживувања, преполни со можности за уметниците.
Магазинот L’OFFICIEL претстави тројца уметници кои се посветени на реконтекстуализација на бинарниот свет.
Во тоа е и чудесната моќ на Метаверзумот : Refik Anadol, Federico Clapis и Salomé Chatriot – со дијаметрално различни пристапи, укажуваат на можностите на создавањето без граници.

Refik Anadol, суперѕвездата на NFT, продолжува да ја поместува границата на визуелната инсталација. По својата рана фаза, во која размислуваше за просторната свест преку светлината, кариерата ја прошири на нови медиуми. Податоците и соништата за вештачка интелигенција сега ја осветлуваат најпознатата архитектура во светот, премостувајќи го јазот помеѓу Метаверс и материјата. Имено, деновиве е на аукција неговото дело наречено “Casa Batlló: Living Architecture,” во кое, со 10 милијадри точки, направени по скенирањето на фасадата на Гауди, го претставува своето видување на градежниот монумент. 

Метаверс е местото каде што се поврзуваат физичкото и виртуелното и на Метаверзумот му требаат двата света“, објаснув Refik Anadol.
”Quantum Memories,” Refik Anadol
Federico Clapis е уметник кој целосно се дистанцира од материјата, создавајќи нова бруталистичка архитектура која постои надвор од физичкиот закон.
Го напушта светот на материјалната уметност и преминува од скулптор во NFT уметник. Исцрпен од „недостатокот на проверки на уметниците и она што тие го кажувале од мистификацијата на самото дело“, Clapis среќно го напушта институционалниот систем, ослободувајќи се од неговите синџири.
Federico Clapis „Бетонски крик на допир“.

Salomé Chatriot, младата перформанс уметничка, го наметнува физичкиот закон во метаверзумот. Нејзиниот здив концептуално ги протега биолошките функции во дигитално постоење.

Salomé Chatriot седи во стаклена кутија, принудена да вдишува во апаратот. По години на медицински погрешни дијагнози, гледа како секое издишување создава звучни линии на мониторот, а се наликува на своевиден пинг-понг помеѓу неа и машините. Токму тогаш, вели таа, ја разбира нејзината иднина: технологијата, податоците и здивот откриваат визуелен речник за свеста.
“Incubator Shell,” Salomé Chatriot
”Guts,” Salomé Chatriot./М.М.

 

More in:Вести

You may also like

Comments are closed.