Со оглед на огромниот број производи што треба да се избегнуваат, не е ни чудо што пирсери и дерматолози најчесто препорачуваат стерилни солени раствори за на нов пирсинг на телото

Поставувањето нов пирсинг е возбудливо искуство, но не завршува кога ќе го напуштите столчето за прободување. Наместо тоа, започнува најважниот дел: последователната грижа. Со пирсинг, препорачливо е да го чистите свежото место неколку пати на ден за да го одржувате чисто. Најчесто се препорачува да се користи стерилен спреј или солен раствор за чистење, бидејќи го одржува местото чисто и ја стимулира циркулацијата на отворената рана.

Зошто спреј од морска сол? Првин, зато што не е груб, како другите средства за чистење. Производите како хидроген пероксид, бетадин или силни сапуни всушност можат да ја исушат кожата и да го уништат новоформираното ткиво, отежнувајќи го заздравувањето. Исто така е важно да се избегнуваат креми и масла, бидејќи тие ја прекинуваат циркулацијата на воздухот и може да содржат небезбедни состојки за долготрајна употреба.

Препорачливо е да се држите до претходно набавени солени раствори доколку е можно, бидејќи тие доаѓаат веќе стерилизирани. Самостојните решенија, односно растворите направени дома и на своја рака, лесно се контаминираат. Користењето спреј што не е целосно стерилен може да предизвика сериозна инфекција.

Кога станува збор за тоа дали да купите претходно спакуван солен раствор или не, може да претпоставите дека решението од продавницата секогаш ќе биде најдобрата опција. Бидејќи е подготвен за употреба, не мора да се грижите дали ќе одвоите дополнително време двапати или трипати на ден за да го направите. Плус, никогаш не треба да се грижите дека соодносот на солта и водата е точен, можете да бидете сигурни дека е совршена мешавина за лекување на вашиот пирсинг.

Барајте раствор кој нема конзерванси и е означен како стерилен раствор. Избегнувајте солени раствори што треба да се користат за наводнување во носот или раствор на контактни леќи, бидејќи содржат конзерванси што можат да го иритираат вашиот пирсинг./М.М.

You may also like

Comments are closed.