Скандинавскиот дизајн на ентериер се карактеризира со минимализам, едноставност и функционалност

Тој е минималистички стил, создаден од мешавина на текстури и меки нијанси што создаваат елегантен и модерен декор. Иако скандинавскиот дизајн постои уште од 50-тите години тој и денес останува популарен тренд во дизајнот на ентериер. Дел од она што го прави толку естетски и пријатен е неговиот недостиг на неред. Во скандинавскиот дизајн/стил нема непотребни предмети што ги прогонуваат просториите. Наместо тоа, сè има свое место.

 

Скандинавците исто така длабоко ја ценат природата и времето поминато на отворено, нешто што се рефлектира во овој стил. Употреба на природни материјали, како што се кожа, дрво и коноп. Во скандинавскиот дизајн на ентериер често се комбинираат природни форми, апстракција и употреба на природни елементи. Се разбира и живите растенија се популарен избор кога станува збор за внесување на отворено.

Скандинавскиот дизајн користи дрвени елементи не само во подот, туку и во мебелот. Сепак, неодамнешниот тренд во скандинавскиот стил на украсување комбинира употреба на метални завршетоци и дрвени елементи. На пример, бакарни чизми и месинг приврзоци се инсталирани во дрвен таван за да додадат акцент и сјај на целиот простор.

Постои одредена палета на бои што е поврзана со скандинавскиот декор и во која се вклучени  нијанси на сиви, бели, кафеави и црни тонови. Со употребата на овие неутрални бои целта е да се создадете чист и смирувачки ефект на самиот дизајн на домот. Ова не е да се каже дека стилот е потполно лишен од боја, а дека самите простори имаат тенденција да бидат монохроматски. Во типичен скандинавски домашен декор, sидовите често се обоени во бело со цел да се истакнат мебелот и украсните парчиња.

Кога станува збор за употреба на мебел во скандинавски дизајн, треба да бидат очигледни чистите линии. Масите, столовите, каучите и остатокот од скандинавскиот декор треба да имаат модерен допир со мазни и заоблени рабови. Скандинавскиот дизајн се карактеризира и со неговата иновативна и функционална употреба на просторот, па затоа е вообичаено да се видат повеќе нивоа на sидни полици. Овие полици за складирање се иновативни и додаваат визуелен интерес на просторот.

 

You may also like

Comments are closed.