На 18 септември на античкиот локалитет „Стоби“ ќе биде отворена голема изложба на дела од реномираниот македонски скулптор Петар Хаџи Бошков (1928 – 2015). Проектот е насловен „Откривање на иднината: Археологија на модерноста“, а куратор и автор на концептот е Владимир Јанчевски.
Поставката вклучува четириесетина репрезентативни дела од повеќе творечки фази на авторот, кои опфаќаат четиридецениски период од 1962 до 2004 година. Сите изложени дела авторот ги има зачувано во лична сопственост и ги оставил во наследство на неговото семејство. Овие репрезентативни дела, благодарение на неговиот син
ќе бидат позајмени и директно од ателјето ќе бидат пренесени на локалитетот Стоби.
Проектот е поддржан од Министерството за култура на РСМ./M.M.

Петар Хаџи Бошков

Петар Хаџи Бошков

Петар Хаџи Бошков

More in:Вести

You may also like

Comments are closed.