Bobe’s bakery

Потребни состојки:

За тестото:

  • 180 гр. путер,
  • три јајца,
  • 200 гр. шеќер,
  • 250 гр. брашно,
  • пециво,
  • 3-4 лажици млеко,
  • 30 мл. ликер од вишни.

    Bobe’s bakery

Бел фил:

  • 700 мл. млеко,
  • ванилин шеќер,
  • 150 гр. шеќер,
  • два пудинга од ванила,
  • три лажици кисела павлака,
  • пет гр. желатин,
  • 500 гр вишни (исчистени од семки).

    Bobe’s bakery

Корален прелив:

  • 150 гр. изблендирани вишни,
  • 100 гр. шеќер,
  • пет гр. желатин.

Начин на подготовка:

Се матат путерот со шеќерот, се додаваат јајца, млеко, пециво и брашно. Смесата се става во намастена тава и се пече 20 минути во загреана рерна на 175 Ц.

Печеното тесто се полева со ликерот од вишни и над него се ставаат исчистените вишни. Млекото, шеќерот, ванилата и пудинзите се варат за да се добие густа маса. Се тргнува од оган и се додава киселата павлака и желатинот кој претходно е растворен во студена вода. Смесата се меша за убаво да се соедини. На вишните се става белиот топол крем и остава да се олади, за во меѓувреме да се подготви преливот. Изблендираните вишни со шеќерот треба да се стават на оган и се остава да вријат пет минути па им се додава претходно растворениот желатин во студена вода. Се мешаат и се прелеваат над оладениот бел крем. Колачот се остава половина час за да се олади во фрижидер, а потоа се сечат коцки. Наздравје!/Б.Б.

ММ кујна

Обланди карамел

Обландите со карамел се совршени, особено доколку подготвувате прослава, или, сакате неделниот ручек со семејството ...
ММ кујна

Сушени домати

Најдобри за сушење се малите меснати домати, зрели, црвени, сеуште цврсти и без флеки. Пелатите ...

You may also like

Comments are closed.