Bobe's bakery

Најдобри домати за овој рецепт се пелатите. Најпознатите готвачи во светот ги сметаат за најдобри, за сите видови сосови за тестенини, бидејќи имаат малку семе и извонреден вкус.

Bobe’s bakery

Ако пелатите се помали, редете ги цели во теглите.
Се редат наизменично со босилокот кој не е исечкан туку само искинат. По секој ред домати, со дрвена лажица, притиснете ги доматите надолу, за да се израмнат и да се стават повеќе. Наполнете ја теглата до врвот, добро притиснете и затворете со капак.

Bobe’s bakery

Ставете ги добро затворените тегли во длабок сад со вода, на тивок оган да се загрее водата и да зоврие. Кога ќе почне да врие, потребни се 20 минути за пелатите да се сварат. По готвењето, оставете ги теглите во тенџерето да се изладат целосно. Чувајте на ладно место, не мора да се чуваат во фрижидер./Б.Б.

Начинот на подготовка можете да го погледнете во следново видео:

You may also like

Comments are closed.