Голите тела, презентирани во различни половни форми, го претставуваат алфабетот на Kama Sutra A-Z на книгата-масичка за кафе од француската илустраторка Malika Favre.

Паровите се нацртани во екстатично искривени соѕвездија, секоја од нив е нацртана во карактеристичен, минимален стил на Favre Фавр, во само четири бои. Секоја буква е поврзана со еротски стих или текст, од класиците, како Emily Dickinson и Shakespeare, се до модернире автори: Michael Faudet и Stephanie Burt.

„Сакав да покажам колку е еротска поезија релевантна и безвременска како целина и да внесувам различни гласови во неа“, вели авторот, сакав последниот избор да биде мешавина од епохи, родови, сексуални ориентации и тонови.

Книгата за кафе масичка на Favre доаѓа во кутија за лизгање. Самата азбука првин е дизајнирана за повторно издавање на Penguin на Kama Sutra – санскриптски текст кој претставува антички прирачник за самопомош за љубов и додворување.

Водено е сметка како за буквите, така и за боите. Работењето во рамките на ограничувањата на постојниот фонт, бил вистински предизвик, а кога се во прашање боите првин е барано нивното значење во хиндуизмот, за книгата да биде издржана и на визуелно и на симболично ниво./М.М.

More in:Вести

You may also like

Comments are closed.