Од годинава, CFDA/Vogue Фондот за мода, наместо на тројца наградени, ќе доделува финансиска поддршка на десет финалисти кои аплицирале за помош за реализација на своите модни проекти

Водени од ланската иницијатива „ Common Thread “ која обезбеди финансиско олеснување за членови од модната заедница погодена од пандемијата, CFDA и Vogue се согласија дека овој пат е потребен нов пристап кој ќе се осврне на тековните предизвици во американската модна индустрија.

Во образложението на одлуката се вели дека: „Дизајнерите се соочуваат со огромни предизвици и овој пат им треба значителна поддршка – да им се обезбеди финансирање, за да им се даде можност да преживеат и на крајот да напредуваат во модната индустрија“.

Во изминатите години, CFDA/Vogue Фондот за мода, кој започна во 2003 година, секој март доделуваше три награди, избрани од 10 финалисти. Годинава сите десет финалисти ќе добијат средства и менторство врз основа на нивните назначени проекти и потреби.

Дизајнерот Том Форд е претседател на Советот на модни дизајнери на Америка (CFDA). Модниот фонд за CFDA / Vogue во 2021 година е поддржан од Instagram, Nordstrom, Saks Fifth Ave и Vogue.

На сликата: Победник на Фондот за модни фондови CFDA / Vogue 2019, Кристофер Johnон Роџерс со второпласираната Даниеле Хирш од Даниеле Франкел и Рис Купер./M.M.

You may also like

Comments are closed.