ВестиКултура на живеење

Airweave ги прави креветите и модуларните душеци за Олимписките игри во Токио

Airweave

Јапонската компанија за постелнини Airweave создаде кревети од рециклиран картон за учесниците на Олимписките игри во Токио 2020 година. Креветот поддржува модуларен душек што спортистите можат да го прилагодуваат.

Опремата за спиење мораше да се усогласи со планот за одржливост на Олимписките игри во Токио 2020, чија цел е да се и одржлив настан и иновативни концепти и решенија што ќе се произведуваат и по игрите. https://www.airweave.com/

Airweave произведе 18.000 кревети и душеци за спортисти, од кои 8.000 ќе бидат пренаменети за употреба од страна на спортистите на Параолимписките игри. Рамките за креветите се направени од рециклиран картон, додека модуларните душеци се направени од полиетиленски влакна за кои брендот вели дека може да се рециклираат неограничен број пати.

Airweave

По игрите креветите ќе бидат донирани на национални организации.

Рамките за постелнина од рециклиран картон ќе поддржат верзија на модуларниот душек на Airweave, што може да се приспособи на широк спектар на видови на тела на различни спортисти. Душекот е составен од три блока, посебно споени и изработени од еластични полиетиленски влакна – еден за потпирање на главата и рамената, еден за потпора на половината и еден за потпирање на нозете. Ова им овозможува на спортистите да ги прилагодат своите душеци со промена на редоследот на трите блока и превртување на еден или на друг начин.

Airweave

Во Олимпиското село, спортистите ќе можат да одат во центарот за поставување душеци, каде што ќе добијат помош за прилагодувањата.

Брендот исто така разви апликација, за да им помогне на спортистите да го пронајдат најдобриот душек за нивните тела. Корисниците можат да испраќаат фотографии и да ги внесуваат своите мерења на телото во апликацијата за да добијат препорачана конфигурација на душек./М.М.

More in:Вести

You may also like

Comments are closed.