- 800 гр. брашно,
- 1/4 свеж квасец, во млака вода, со малку шеќер, за да се активира,
- голема лажица сол,
- две големи лажица масло,
- малку пециво
Фил:
– 8 виршли,
– 3 големи лажици сенф,
– 400 гр. Ајдемер, рендан,
– јајце,
– сусам.
Се замесува меко тесто ( да не лепи на рацете), а по потреба се додава и млака вода. Се остава 40 минути да стаса тестото. Потоа се дели на два дела – првиот малку поголем, за долниот дел од питата и вториот – помал, за кората – горниот дел на питата. Тестото се остава да одмори уште 20 минути.
Поголемиот дел од тестото се става на набрашнета површина и, без претходно да се премесува, се развлекува кора голема колку и тавата и се става во неа. Се премачкува со сенф целото тесто, врз него се става рендан ајдемер и се редат виршлите, претходно исечени на пола по должина. Се расукува помалото тесто и се реди врз виршлите. Се премачкува со јајце, врз него се тура сусам и се става во загреана рерна на 250Ц. Се пече 20 минути. Наздравје! /Б.Б.