Екстериер - ЕнтериерКултура на живеење

90-тите се враќаат повторно во стил, во кафе-барот во Монтреал

Канадското студио Ménard Dworkind го претстави кафе-барот со ретро-тема, со огледала како рубиковата коцка, и плочки на подот што изгледаат како шаховска табла. Дизајнот на кафулето бил инспириран од 90-тите години на минатиот век. Сместен во центарот на Монтреал, Caffettiera Caffé Bar  располага со црно-бели плочки што се протегаат низ кафулето, спротивставувајќи се на небесно синиот таван и масите од ламинат. Според архитектите, лажната дрвена облога што се обвиткува околу кафулето било посебно барање од сопственикот, што додава кич-допир на постмодерните ентериери.

Сопственикот на Caffettiera Caffé Bar сакал да предизвика убави спомени од деценијата, истовремено нудејќи им релаксирано место на луѓето, за да го фатат еспресото пред работа. Гостите можат да седат на челични столици обложени со кожа, или да го пијат кафето, во италијански стил, стоејќи на барот. Нарачките се земаат од позади црниот терацо-бар, на портокалов обоен челичен столб се наоѓаат знаци кои се лизгаат и означуваат каде да платите и да нарачате, во зависност од дневниот сообраќај во кафе-барот.

За уште повеќе да се придобие стилот на 90-тите години поставени се светла кои висат на намотана жолта телефонска жица. Акцентот на дизајнот е ставен на носталгијата со помош на низа книги за гроздобер, налепници, играчки и фотографии од 90-тите години, расфрлани низ кафулето. Опуштеното пространство им овозможува на клиентите да го присвојуваат просторот, за полека да стане задолжителна станица во било кое време од денот. /А.Ј.

You may also like

Comments are closed.