Bobe's bakery

Најдобри за сушење се малите меснати домати, зрели, црвени, сеуште цврсти и без флеки. Пелатите се токму такви – меснати и цврсти, но, секако можат да се сушат и други сорти, како cherry доматите.

Bobe’s bakery

Од состојки потребни се:

5 кг пелати домати
5 мали лажички морска сол
Лажичка шеќер
5 парчиња ситно сечкан лук
Гранче рузмарин
екстра девствено маслиново масло.

Bobe’s bakery

Bobe’s bakery

Bobe’s bakery

Мерките се произволни, со визуелна проценка – според вкусовите можат да се додадат повеќе зачини, а доколку нема свежи, можат да се користат и сушени зачински билки.
Измиените и просушени домати се сечат на четвртини, должински и се оставаат на решетка најмалку половина час за да се исцедат. Колку повеќе ќе се исцедат, толку покусо ќе е сушењето.
Тавата за печење се обложува со хартија за печење, на која се ставаат доматите,  посолени. Внимавајте да не се допираат, за воздухот слободно да циркулира.Сушете во рерна загреана на 120°C (вентилатор 90-100°C) додека рабовите на пелатите се не свиткаат а тие не се намалат на една третина од претходната големина. Времето на сушењето е од два до три часа, во зависност од тоа колку биле сочни. Повремено се препорачува отворање на рерната ( за да излезе влагата и чадот).

Bobe’s bakery

Во стерилизирани тегли ставајте цели резанки од лукот, гранче рузмарин и наполните со сушените домати. Ставете врз доматите малку шеќер (солта не е потребна, солени се претходно) и на крајот ставете маслиново масло. Маслото треба да ги покрие сушените домати. Теглите се затвораат, а за да стојат надвор од фрижидерот треба теглите со сушените домати да се стават во рерна и да се греат половина час на температура од 100°C. Потоа рерната се исклучува и сушените домати се оставаат во неа да се оладат./Б.Б.

Bobe’s bakery

ММ кујна

Обланди карамел

Обландите со карамел се совршени, особено доколку подготвувате прослава, или, сакате неделниот ручек со семејството ...

You may also like

Вести

ЕКСПО ДУБАИ 2020

Светската изложба отсекогаш била настан што ја покажува способноста на една земја да ја прикаже ...

Comments are closed.