Салеп е вкусен, топол, сладок пијалок идеален за студените зимски денови. Кај нас салепот се подготвува од исушени, мелени и преработени клубени од Orchis morio. Расте на влажни и суви места, во планините, покрај потоци и на ливадите. Салепскиот прав е исушен, мелен корен.

Подготовката на салепот од коренот до пијалок оди вака: клубените се вадат, се мијат од земја, се чистат од мембрани и се варат кратко, по можност во сурутка. Потоа прво се сушат на воздух, а потоа во сушална, сè додека не станат речиси кристално проѕирни, а потоа се мелат во прав, се просејуваат и се чуваат на суво место.

Салеп се користи како лек за настинки, кашлица, а од него се подготвува и лековит напиток против дијареја кај деца. Пијалок се подготвува и од клубени со вриење на корените на неколку растенија во 500 мл млеко или вода околу 30 минути, а потоа се засладува со мед и се зачинува со ѓумбир, цимет или слични зачини. Така се подготвува хранлив и вкусен десерт, кој го зајакнува организмот.

ММ кујна

Мафини со вишни

Во сезоната на вишните, мафините со ова освежително овошје се безмалу задолжителен десерт. Нашиот рецепт ...

You may also like

Comments are closed.