Екстериер - ЕнтериерКултура на живеење

Ресторан – галерија и – инсталација од тули

50% Cloud Artists Lounge

Cheng Chung студиото од Hong Kong проектира ресторан и изложбен простор во кавенозните ентериери на уметничката инсталација во Mile City, во China. Ресторанот, наречен 50% Cloud Artists Lounge, зафаќа една од неколкуте карактеристични структури во градот Dongfengyun, кои се огромен кластер на насипи од термити. Внатрешноста на Cheng Chung е разделена за да го задржи фокусот на оваа необична зграда, истовремено формирајќи позадина на уметничките дела што се изложени низ нејзиниот простор.

50% Cloud Artists Lounge

Структурата од тули во која се наоѓа ресторанот е создадена од локалниот уметник Луо Ксу и е направена без челични арматури и клинци. Според основачите тоа требало да биде не само ресторан, туку и уметнички простор со изложбен простор за да послужи како изложбена сала за разни култури и уметности, обезбедувајќи простор за јавноста да се доближи и да ужива во уметноста.

Ова е направено по примерот на блиските оризови тераси Honghe Hani – систем на историски тераси што се користеле за одгледување ориз – и дизајниран да додадат „уметнички допир“, кој е комплементарен со боите и синусната форма на зградата.

50% Cloud Artists Lounge

Внатре, распоредот на столовите и масите на ресторанот реагираат на облините на конструкцијата и позициите на тркалезните отвори врежани во неговиот покрив. Бидејќи ѕидовите на зградата не можеа да бидат украсени, ова е наменето да го сврти вниманието на посетителите кон светлината што се филтрира низ светларните светла и врз тулите и создава обрасци во текот на денот.

Моделите на светлина преку sидовите од тули се фокусната точка. Светлината е суштински елемент во просторот. Гостите можат да доживеат промена на светлината во секоја минута.” Сите елементи на дизајнот се распоредени врз основа на светлото. Природната светлина го кажува времето во текот на денот и создава разновидни просторни искуства, додаваат од студиото.

Мебелот е едноставен во целина, со ладни бои и закривени тела кои ја надополнуваат формата на зградата./М.М.

50% Cloud Artists Lounge

50% Cloud Artists Lounge

50% Cloud Artists Lounge

You may also like

Comments are closed.