Виена

Секоја година, две глобални истражувања – за квалитетот на живеење на Mercer и Индекс на животност на Економист (EIU ), мерат и споредуваат бројни параметри како: стапките на криминал, здравствена заштита, инфраструктура, квалитет на вода, нивоа на корупција, култура и образование, достапност на спортски објекти и грижи за животната средина. Тие потоа одлучуваат кои градови во светот се најдобри за живеење и за посета.

Сето ова е добро доколку сте роаминг номад и имате слобода да одберете каде ќе живеете и работите во иднина. Меѓутоа, многумина од нас барем имаат можност да патуваат и да ги изберат најдобрите места за посета. Доколку градот е добар за живеење, добар е и да биде посетуван.

Истиот европски град излезе како севкупен победник на двете истражувања. Тоа е австриската престолнина Виена.

Виена

Во првите десет посакувани градови се и: Цирих, Минхен, Дизелдорф, Франкфурт, Копенхаген, Женева, Базел, Амстердам и Берлин. На 49-то место е Белград, 50 е Сараево, а Скопје на 51-то место.

Списокот на европските и евроазиските градови, заедно со нивните рангирања низ целиот свет, и зошто треба да се посетат доколку преселбата не е опција е на https://www.farandwide.com/s/europes-most-livable-cities-71985994306c4df6/M.M.

More in:Вести

You may also like

Comments are closed.