Две неодамнешни студии го разгледуваа кардиоваскуларното здравје на луѓето кои вклучија повеќе храна од растително потекло во нивната исхрана. Според Medical News Today истражувањето во кое учесниците се следени цели 32 години покажало дека луѓето со повеќе растителни диети имале помалку срцеви заболувања. Другата студија се фокусираше на здравјето на жените во пост-менопауза со диети со растенија, а и таа укажа на помал ризик од срцеви проблеми. Две нови студии за набљудување ги разгледаа придобивките од диетите со растенијата. Двете студии ги следеа учесниците повеќе од една деценија за да ги видат трендовите за здравје и изборот на храна.

Првата нова студија, наречена „Растителна исхрана и ризик од појава на кардиоваскуларни заболувања од млада до средна возраст“, се појавува во списанието на American Heart Association.

Истражувачите во оваа студија следеа речиси 5.000 млади возрасни лица на возраст од 18-30 години кога започна студијата. Студијата траеше 32 години. Ниту еден од учесниците немаше проблеми со срцето кога започна студијата. На прегледи со текот на годините, лекарите го оценуваа здравјето на учесниците, прашуваа за храната и им доделуваа оценка за квалитетот на исхраната.

До крајот на студијата, 300 луѓе развиле кардиоваскуларни заболувања. Покрај тоа, по приспособување за различни фактори, вклучително и раса, пол и образовние, истражувачите исто така открија дека луѓето со најмногу растителна диета и повисок резултат за квалитетот на исхраната имаат 52% помала веројатност да развијат проблеми со срцето отколку оние што следат најмалку диети на растителна основа.

„Исхраната богата со нутриционистички растенија е корисна за кардиоваскуларното здравје. Диетата со растенијата не е нужно вегетаријанска “, вели д-р Yuni Choi, еден од авторите на студијата. Тој е постдокторски истражувач на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Минесота во Минеаполис.

„Луѓето можат да избираат од растителна храна што е можно поблиску до природната и не високо обработена. Сметаме дека поединците од време на време можат умерено да вклучуваат производи од животинско потекло, како што се пржено пилешко, непржена риба, јајца и млечни производи со малку маснотии.

Kristin Kirkpatrick, нутриционист со магистратура по здравствено управување и основач на КАК Консалтинг, зборуваше за темата за Medical News Today.

„Податоците презентирани во оваа студија се во согласност со претходните студии за растителна исхрана, долговечноста и метаболичкото здравје. Не сум изненадена од наодите и можеби она што треба да се истакне е дека никогаш не е доцна или премногу рано да се започне со растителна./М.М.

You may also like

Comments are closed.