Дејан Сидороски

Сонот се остварува доколу го имаш, јас го создавам да биде реалност со мојот бренд SIDOR. После успешно реализирани две колекции, оваа година се надевам дека ќе ја заокружам со уште еден добар проект, посочува Сидоровски. Врзано за пандемијата истакнува дека иако ковид ситуацијата ги поместила и сменила приоритетите кај секој од нас, сепак треба да се твори!

Sidor

Заради сето што се случуваше на светот минатата година многу од бизнисите, меѓу кои и модниот поминуваа, па и сеуште поминуваат период на сериозни преиспитувања и барања. Како сето влијаеше и врз вашето работење?

Ковид ситуацијата помести и смени приоритети кај секој од нас но сепак треба да се твори. 

Дали во овие новонастанати услови може да опстоји професијата дизајнер во Македонија и колку луѓето лани се решаваа да купуваат дизајнерски парчиња?

Модата е гранка на уметноста (кој како гледа на неа) доколку општеството налага други приоритети, уметноста (модата) секогаш е во позадина.

Sidor

Кога сме кај дизајнот – можеме ли да се навратиме на вашите почетоци, на поривот за создавање, премрeжјата, она што ве одржало низ годините?

Сонот ДИЗАЈНЕР во мене е уште од основно, но научив да се осознавам себеси како дизајнер во почетокот на моето студирање. Тогаш всушност осознав дека сум на вистинскиот пат.

Sidor

Како би се опишале себе си – вашиот стил, водечката инспирација за создавањето, највпечатливиот момент, лично чуство на успех?

Желбата да покажам што сонот има во “титулата” дизајнер која многумина ја посакуваат, ме носи напред да истражувам во традиција, форма, боја, начин на изработка итн… Успех ќе биде доколку ова го работам до крајот на мојот живот.

Sidor

Како би ја опишале модната сцена во Македонија, каде е во споредба со сцената во регионот, како таму се работи – има ли разлики во пазарот?

Македонија секогаш се разликува од нашите соседи, затоа што сме ние мал пазар се работи на поразлично ниво и сосема друг пристап. Тоа е така затоа што оштествениот пристап е различен.

Sidor

Дизајнер во Македонија и дизајнер во големиот свет – може ли да се направи паралела?

За паралелата меѓу дизајнер во Македонија и дизајнер во светот веќе напоменав дека општествениот пристап е различен. На ова може да додадам дека влијание има и традицијата, големината на пазарот, маркетинг и најважното – финансиската моќ.

Sidor

Треба ли да се верува дека соништата се остваруваат кога ќе станеме достојни за нив. Кои се вашите за годинава?

Сонот се остварува доколу го имаш, јас го создавам да биде реалност со мојот бренд SIDOR. После успешно реализирани две колекции оваа година се надевам дека ке ја заокружам со уште еден добар проект./M.M.

Sidor

Sidor

Sidor

Sidor

Sidor

Контактот на Дејан Сидороски е на Инстаграм: Sidordejan

You may also like

Comments are closed.