Населбите и куќите што имаме можност да ги видиме во американските филмови и се од затворен тим, се градат и во Србија. Имаат уредени улици, низа речиси идентични куќи, уредени тревници и улици, заеднички базени, како и бројни рекреативни содржини.

Вакви комплекси се градат во Врњачка Бања и на Фрушка гора, а наскоро и на Сребрен Језеро и на Космај…. Експерти и архитекти за недвижности за порталот Мондо открија кога куќите на такви локации се добро решение и кои се предностите и недостатоците на живеењето во вакви комплекси.
Една од ваквите населби се гради во Врњачка Бања, кај шеталиштето. Оградениот комплекс се состои од 11 куќи. Куќите се поделени вертикално, од кои секоја има по 54 м2 и чини 80.000 евра. За таа цена се добива дел од дворот и паркинг простор. Куќите се со подно греење. Населбата ќе има влезна рампа и видео надзор. Предвидена е изградба на заеднички базен, а станарите ќе имаат на располагање услуга за одржување на зелени и други површини.

Во тек е и изградбата на Сончевата долина, на падините на Фрушка гора, на 10 минути од центарот на Нови Сад. Се прави првата од петте планирани внатрешни улици во која ќе бидат сместени 16 станбени единици по ред, лево и десно. Куќите со големини S, M и L ќе имаат приземје и кат и самостоен влез, како и паркинг, а секоја ќе има свој двор кој води до дневната соба.
Завршувањето на оваа улица е планирано за крајот на 2022 година, додека во наредните три години се очекува изградба на целата населба со вкупно 100 куќи.
Станува збор за паметни и енергетски ефикасни куќи, со дигитални контролери за температура, ролетни и целосно осветлување преку мобилна апликација, како и индивидуални топлински пумпи за подно греење, централно ладење и подготовка на топла вода за домаќинство. Идните станари ќе имаат на располагање и уредени парцели за био-градини во најсончевите места, со централно наводнување и заедничко одржување, каде што ќе можат сами да одгледуваат храна.

Предвидена е и изградба на населба од затворен тип на Сребрено езеро. Овој комплекс ќе располага со 20 до 30 куќи за продажба со површина од 60 до 120 м2 и со два базена./М.М.

 

You may also like

Comments are closed.