Hidden Treasures

Новите часовници на Jaeger-LeCoultre се во ограничено издание и содржат мини верзии на слики на Van Gogh и Klimt. Делата беа избрани не само поради нивната интригантна потекло, туку и затоа што уметниците беа активни кога Reverso беше создаден, во 1931 година. Тоа беше пресврт во западната уметничка традиција, од реализмот од 19 век на Gustave Courbet до Vincent Van Gogh до пост-импресионизам, со експресивниот и експериментален дух на Gustave Klimt и Viennese Secession.

Сакавме приказната да биде релевантна за колекцијата и за занаетчиите што ги изработуваат часовниците, а што се употребува токму од времето на создавањето на нашиот бренд, вели Catherine Rénier, CEO на Jaeger-LeCoultre . Комплексноста на минијатуризацијата беше предизвик“, вели таа.
Jaeger-LeCoultre ја користи задната страна на Reverso обвивката како платно за репродукција на слики во минијатура од тројца големи мајстори: Gustave Courbet, Vincent Van Gogh и Gustave Klimt. Делата беа избрани не само поради нивното интригантно потекло и бурно минато, туку и поради тоа што уметниците беа активни кога брендот беше создаден – во 1931 година.
Сите три слики во еден момент биле изгубени или украдени – а потоа повторно пронајдени. Секоја е обоена во различни шари, а потоа обоена за да одговара на хармонијата на сликите на „скриената“ страна./М.М.

Hidden Treasures

 

Hidden Treasures

 

Hidden Treasures