Giambattista Valli е италијански моден дизајнер кој во своите креации Ready-to-wear  и Haute couture ги спојува и магиски претопува стиловите на модните центри во Рим и Париз – двата града извонредно значајни за неговото творештво: во Рим е роден, во Париз живее и работи.

Giambattista Valli

Неговите колекции за годинава – за нареднава есен и зима 2022 беа претставени на  париската модна недела.

Giambattista Valli

Родум од Рим, Вали долги децении живее и работи во Париз, за својата модна куќа. Пандемијата која ги испразни улиците на европските градови, па и на Рим и на Париз му дадоа ретка можност да се поврзе со јадрото на неговиот роден град. „Единствен момент да се дофати она што навистина е Рим“, рече тој на видео повикот од неговиот дом во Париз. Посетувајќи ги тивките вили и споменици, тој можеше да ја почувствува римско-париската култура. Од таму и инспирација за неговата новата колекција е Полин Бонапарта Боргезе, сестрата на Наполеон, која се облекувала за тоа време многу скандалозно “, вели Вали, кој во тој став откри нешто што смета дека засега го чувствува. „Затоа ја сакам оваа многу кратка и самоуверена силуета: одлични нозе и одличен мозок“. Неговата колекција е главно составена од кратки фустани со голема енергија околу нив, спојувајќи ја париската силуета со римските цветни везови. Тоа е силуета за нов живот и слобода за жените да ја изразат својата женственост на свој начин, вели Вали.

Илустрирајќи го нашето враќање кон чудата на реалниот свет, тој ги врами очите на моделите со слики, правејќи ги големи како чаши. „Ние велиме:„ Остана во моите очи “, вели Вали./М.М. Колекцијата може да се проследи на следново видео:

More in:Мода

You may also like

Comments are closed.