Daiki Suzuki

Engineered Garments е позната по привлечни текстури и ткаенини, а колекцијата за пролет 2022 година ја продолжува оваа мисија. Дизајнерот Daiki Suzuki посочува дека американските класици во машката облека од 80-тите, како и „прекрасните слики и огромниот спектар на култури во Африка“, биле водечка инспирациа за новата колекција.

Меѓутоа, Suzuki е јапонски дизајнер и може да се смета за културно применлив, па така некои од изгледите се далеку од уверливи, па дури и контраверзни поради поврзаноста со европските колонизатори во дадените изгледи.

Daiki Suzuki

Дизајнерот на тоа вели дека дека неговата цел била „да ја истакне потребата за обновување на дивината на Африка и да помогне во стабилизирањето на глобалниот екосистем“.

Но, во најголем дел, дизајнерите сметаат дека колекциите инспирирани од други култури, освен нивните, се погрешни, особено ако облеката не е направена во соработка со занаетчии или дизајнери кои припаѓаат на таа заедница. Доколку Suzuki соработуваше со ткајачи или изработувачи од Африка, како што тоа го прават повеќето дизајнери, тогаш и настојувањата за помош кон Африка ќе имаа посакувана подлога, а изгледите ќе го носеа вистинскиот печат на оригиналниот африкански простор./М.М.

Daiki Suzuki

Daiki Suzuki

Daiki Suzuki

Daiki Suzuki

Daiki Suzuki

Daiki Suzuki

Daiki Suzuki

More in:Мода

You may also like

Comments are closed.