Chloe

Под креативната визија на Gabriela Hearst, Chloé станува олицетворение на мода на свесноста. Презентирајќи ја својата прва колекција за на одмор за идната година, на видео повик од Париз, таа повеќе зборува за мотивација одошто инспирацијата: „Ние сме тука на мисија“, вели таа, наведувајќи ги импресивните мерки што ги презема куќата за да ги направи своите колекции одржливи.

Chloe

 

Наместо инспирации, колекцијата за нас беше забрзана вежба за она што може да се дефинира како наш постпандемичен моден начин на размислување: она што го носите е исто толку добро како и неговиот социјален и еколошки отпечаток. Не можеме да го негираме она низ што поминавме во светски размери. Работите ќе бидат поинакви “, вели дизанерката, осврнувајќи се на катаклизмичката година што го смени нашето разбирање за влијанието врз животната средина и ги натера компаниите како Chloé  на патот на одржливоста и на еко-свесните фигури како Hearst.

Chloe

Во дизајнот, боемскиот прагматизам на колекцијата допре до нешто постарите генерации. Фустаните од пуританско- класичен облик беа конструирани во одржливи материјали како органски тексас, со ласерска обработка наместо вода и со рециклирани копчиња од дрво.

Chloe

Палта од лен и рачно шиени фустани со реси, со хипи-референци што историски ги поврзуваме со еко-пријателска гардероба, исто како и Chloé патиките, кои се создадени од рециклиран материјал. „Навистина ме привлекува производ во кој се чувствува рачната изработка. Сакам да се чувствувам како човек што работел на тоа “.

Бидејќи Hearst истражува подлабоко во одржливите достигнувања на нејзиниот престој во Chloé, таа несомнено ќе најде повеќе простор за сопствен уметнички одговор на тој променет свет./М.М.

Chloe

 

More in:Мода

You may also like

Comments are closed.