И покрај исклучително тешките околности предизвикани од пандемијата, Модната недела на Србија за своето ноемвриско издание обезбеди фантастична програма: 50-тина ревии на интернет, потоа ревија на локални дизајнери што може да се следат преку пренос во живо, изложби, конференции и панел дискусии. Истиот ден кога ќе се затвори првата дигитална модна недела организирана од Модна недела на Србија и ЦМЦ, од 23 до 28 ноември, ќе следи специјалното издание на Српската модна недела – од 28 до 30 ноември.

Поради мерката за заштита на пандемијата на коронавирусите, исклучително богатата и разновидна програма ќе може да се следи исклучиво преку Интернет. Настанот ќе биде официјално отворен со изложбата „Арт и дизајн“ на 28 ноември. По овој повод, своите изложби ќе ги презентираат Бата Спасојевиќ, Сузана Периќ, Јелена Малешевиќ, Драган Смиćаниќ, Александар Братшер, Лана Павловиќ … Потоа ќе следи Моден самит 2020 со тема Како ќе изгледа иднината на модните недели.

Во воведниот дел, потпретседателот на SFW, француски дизајнер на висока мода Емерик Франсоа ќе зборува за уметноста на правење модни филмови, по што десетици истакнати модни експерти од Европа, Азија и Африка, од САД и Канада ќе зборуваат за модните промени како одговор на избувнувањето на пандемијата „Ковид“ 19 и новите начини за презентирање на колекциите.

На првиот и вториот ден, на програмата се и азиските денови на модата, а бидејќи публиката е желна и за модни ревии кои се организираат на традиционален начин, тие ќе бидат пријатно изненадени на вториот ден бидејќи на програмата има ревии каде Бата Спасојевиќ, Братшер, Милица Тришковиќ, Марија Чабиќ и Сузана Периќ, кои ќе ги претстават своите нови колекции. Поради мерките за превенција од пандемија, публиката нема да биде присутна, но сите ќе можат бесплатно да го следат настанот преку livestream.

На последниот ден ќе бидат прикажани модни филмови на дизајнери од Европа, Латинска Америка и Африка. На овој начин и модните дизајнери од Италија, Шведска, Словенија, Шпанија, Аргентина, САД, Нигерија, Обединетите Арапски Емирати и Србија ќе ги претстават своите нови колекции.

Настанот се затвора со емитување на видео моден филм на познатиот француски дизајнер Емерик Франсоа, чиј уметнички сензибилитет и креативност секогаш пријатно ја изненадуваат и ја оставаат публиката без здив. /M.M.

You may also like

Comments are closed.