Американците традиционално ги јадат за појадок, но можат да бидат оброк и за вечера… Се подготвуваат брзо, ги сакаат и возрасните и децата!
Состојки:
– две јајца,
– 375гр. брашно,
– 100гр. шеќер,
– 350мл. млеко,
– лажица путер,
– 10гр. ванилин шеќер,
– лажичка сода бикарбона,
– прашок за пециво.
Во длабок сад се матат јајцата, млекото и шеќерот. Со постојано матење, за да се добие хомогена смеса се додаваат зејтинот и ванилин шеќер, сода бикарбона и прашок за пециво. Постепено се додава и брашното и се меша се додека не се добие убава хомогена смеса. Пржете на средна температура во загреана тава намачкана со путер. Се сервираат по желба со мед, јаворов сируп или крем и овошје.
Меки и миризливи – се топат во устата. НАЗДРАВЈЕ! /Б.Б.