МодаТрендови

Јубилејна колекција на Max Mara’s AW21 инспирирана од Кралицата

MaxMara

Италијанскиот бренд Max Mara годинава одбележува 70-годишнина од постоењето. – По тој повод креативниот директор на модната куќа Јан Грифитс созаде колекција инспирирана од локдаунот, условен од пандемијата, како и од престојот на Кралицата Елизабета Втора на селските имоти 

Првично создадена за независна жена од основачот Ахил Марамоти во 1951 година, Max Mara помина децении во дефинирање на правилата за „облекување на моќни, силни жени“ преку создавање стилови што ќе ги направат да се чувствуваат токму такви: силни, независни и моќни. Стилот на Макс Мара е препознатлив – чувството на стилска деловна облека што може да се трансформира од дневна во ноќна, денес го дефинира брендот, додека техниките и традициите на куќата се пренесуваат со генерации. Макс Мара го промовира класичниото „камилско„ палто, кое стана глобален феномен и гардероба што мора да ја имаат милиони жени ширум светот.

Модниот дизајнер Иан Грифитс работи во Макс Мара, повеќе од 30 години, откако победи на студентски натпревар и за прв пат ја посети Италија. Денес, како креативен директор на италијанската модна куќа, Грифитс го посветува својот живот на создавање облека за елегантната жена на брендот Макс Мара.
За 70-годишнината на Макс Мара – нејзината јубилејна колекција – кралицата Елизабета беше муза со Грифитс додека ги славеше „само-направените кралици“ кои историски ја сочинуваа клиентелата на брендот.
Колекцијата има универзална привлечност – без пол, што дизајнерот објаснува дека не е случајно. „Ако мислите на 70-годишното искачување на Макс Мара, низ историјата на модата, жените се позајмуваа од машка гардероба, но не е обратно. Сега е прва инстанца кога мажите позајмуваат од женската гардероба “, рече тој, осврнувајќи се на бранот на небинарна мажественост што влијае на модата во моментот. „Тоа, за мене, кажува нешто за тоа каде стигнавме“.

Колекцијата може да се види на сајтот на модната куќа https://world.maxmara.com/editorial/runway-fall-winter /М.М.

 

More in:Мода

You may also like

Comments are closed.