
Откријте ја магијата на полнети јаболка – Туфахии! Замислете сочни, варени јаболка, полнети со мешавина од карамелизирани ореви и зачинети со освежувачки шмек од каранфилче.
Потребни состојки:

Подготовка:
Првин се подготвува филот. Ставаме 300 гр. шеќер во тенџере, на средна температура, за да карамелизира. На карамелот му додадаваме една голема лажица путер и 150 мл. врело млеко. Потоа се додаваат мелените ореви да повријат 5 минути, го тргаме филот од оган и го оставаме да се олади.
Во длабок сад подготвуваме шербет: 400 гр. шеќер, 800 мл. вода и 10 каранфилчињата да зовријат. Во шербетот се варат излупените и исчистени од семки (издлабена средината) јаболката 6-7 минути да вријат од едната, па потоа од другата страна уште 6-7 минути. Се вадат со цедалка и се оставаат да се оладат. Во средината јаболката се полнат со оладениот фил, а најгоре се декорира со матена слатка павлака и мелени ореви.
Се чуваат во фрижидер. На здравје сладење!/Б.Б.