Тигрово око е камен што оправдано се наоѓа на самиот врв на листата на омилени кристали во светот. Препознатлив е по неверојатните наизменични слоеви на златна и кафеава боја, кои се создадени во него од минералот Лимонит. Љубителите на кристалите се едноставно маѓепсани од топлите нијанси и свиленкаст сјај.

Во грчката антика, се ценел како камен на радост и ментална рамнотежа.

Тигровото око ја зајакнува самодовербата, носи решителност и ни помага да го добиеме она што го сакаме. Дејствува антидепресивно, а неговата витална енергија ви ја враќа волјата. Корисен е за решавање на дилеми и внатрешни конфликти, особено оние предизвикани од гордоста и тврдоглавоста.

Поради своите бои, тој е кристал што ја симболизира медитацијата, а трансформаторот е кон повисоко ниво на свесност. Го активира духовното разбирање на животот и ни влева волја за духовно остварување. Ги балансира нашата свест и духовните потреби. Ја буди во нас виталноста, енергијата и фантазијата. Ни покажува дека целиот живот е постојано движење и промена. Ја зајакнува концентрацијата и меморијата, ги смирува нервите.

Според хемискиот состав, овој камен е силициум диоксид, SiO2. Најпознати наоѓалишта се во Јужна Африка, Австралија, САД, Канада и Азија (Бурма и Индија). Во Јапонија се верувало дека тигарот живее илјада години. Римските војници го носеле овој камен за да бидат похрабри.

You may also like

Comments are closed.