Исландскиот дизајнер Valdís Steinarsdóttir создаде желатинозни облеки што се фрлаат во калапи, наместо да се сечат од образец во обид да се елиминира отпадот. Врвовите на елеците, кои се презентираат како дел од фестивалот DesignMarch во Рејкјавик, се направени со употреба или на желатин или на агар – агенс за гелирање добиен од црвени алги. Откако ќе се истрошат или повеќе нема да бидат потребни, тие можат да се стопат за да создадат нова облека користејќи го истиот материјал.

„Овој метод за правење облека дефинитивно нè предизвикува да ги запреме и да ги преиспитаме нашите сегашни методи на производство“. Секоја година, модната индустрија произведува повеќе од 60 милијарди квадратни метри текстилен отпад, бидејќи моделите за шиење се сечат од големи ролни ткаенини.

Steinarsdóttir користи материјал на база на течност, направен со мешање на еден од двата агенси за гелирање со вода, природни бои и алкохолен шеќер за да создаде различни нивоа на флексибилност.

Ова потоа се става директно во калап во форма на готова облека. Процесот не создава отпад и користи само точна количина на материјал што е потребен за производство на дадена облека.

Материјалот е оставен да се зацврстува околу еден ден и нема потреба од шевови или конци за да се одржи заедно. Според Steinarsdóttir, готовите елеци се издржливи и можат да траат „прилично време“.

DesignMarch е најголемиот фестивал за дизајн во Исланд, што се одржува од 19 до 23 мај 2021 година на различни локации низ Рејкјавик./M.M.

You may also like

Comments are closed.