Гравот е една од најцелосните намирници во светот и може да обезбеди повеќе здравствени придобивки. Исхраната богата со грав е поврзана со бројни здравствени придобивки, како помал ризик од рак, особено карцином на дебело црево, простата и дојката, потоа дијабетес, кардиоваскуларни заболувања и дебелина. Поради својата висока енергетска и хранлива вредност, како и превентивните и лековитите ефекти, гравот во светот се нарекува супер храна и би било пожелно да се јаде најмалку двапати неделно.
Поради големата количина на лесно сварливи протеини (20 до 24%) со добар состав, гравот може да се подготви како замена за месо, риба и јајца и е многу популарен во вегетаријанската и веганската кујна.
Аминокиселината триптофан, која е присутна во гравот, помага во регулирање на апетитот и спиењето и го подобрува расположението. Аригинин има ефект сличен на инсулин и го стимулира производството на панкреатичен хормон, глукагон. Како последица на неговото дејство, се јавува распаѓање на резервите на јаглени хидрати и маснотии. Има многу низок гликемиски индекс и не го оптеретува панкреасот.
Сложените јаглехидрати го сочинуваат најголемиот дел од гравот (55-65%) и се состојат главно од скроб и диетални влакна. Гравот спаѓа во категоријата влакнест зеленчук бидејќи содржи големи количини на растворливи и нерастворливи влакна (14-19%), а бидејќи во денешната модерна диета немаме влакна, можеме да ги задоволиме јадејќи грав. Така, може да придонесе за намалување на нивото на холестерол во крвта, односно да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести.
Од витамини, најчестите витамини од комплексот Б во гравот се: фолна киселина (Б9), тиамин (Б1), пиридоксин (Б6) и рибофлавин (Б2). Содржи витамин Е кој има антиоксидативно дејство. Витамин К, кој е поврзан со здравјето на коските, и витамини А и Ц исто така се присутни.
Минералите во гравот се во оптимален однос, обезбедувајќи соодветна и ефективна ресорпција низ цревата. Гравот содржи калиум кој помага во регулирање на срцевиот ритам и спречува формирање на жолчни камења. Тој е добар извор на калциум, важен за здравјето на коските и забите, и магнезиум, кој спречува стрес и ги ублажува неговите ефекти. Железото е присутно и во гравот, и учествува во трансферот на кислород во другите делови на телото, со што се зголемува енергијата на организмот.
Антиоксидативната заштита ја обезбедува манганот, кој го има и во гравот. Богат е и со молибден, а спречува рак на хранопроводот и кариес и ја ублажува болката во зглобовите. Фосфор, бакар, цинк, јод и селен се исто така присутни во гравот. Ртењето го зголемува количеството на витамини во гравот, особено на витамините Ц и Е, а кога се суши, не ти губи хранливите материи. Според истражувањето, антиоксидансното и антиканцерогено дејство на гравот се поврзани со полифенолни соединенија – флавоноиди (антоцијанини) и танини (проантоцијанидини).
Комбинацијата на антиоксиданти и изофлавони го намалува ризикот од срцеви заболувања, го подобрува здравјето на коските и простатата и ги ублажува симптомите на менопаузата. Гравот содржи и инозитол, кој ја регулира размената на важни микроелементи во организмот.
На крајот, но не помалку значајно, гравот не содржи глутен, затоа се препорачува за луѓе со целијачна болест, а храната без глутен е неопходна дури и по трансплантација на коскена срцевина.