Киноа е семе без глутен, што потекнува од Јужна Америка, од регионот на Андите. Тој е фантастичен извор на протеини, влакна, витамини од групата Б и железо, а ги содржи и сите осум аминокиселини. Во диета без глутен, но и обична, може да биде совршен, вкусен додаток на разни јадења.
Еве еден рецепт за ќофтиња од киноа и тиквички што веруваме дека ќе ви се допадне.
Потребни состојки:
- две тиквички,
- 100 гр. киноа,
- 2 јајца,
- морков, изрендан
- 2-3 пасирани лукчиња
- 3 лажици брашно
- половина китка исечкан магдонос
- сол, зачинал и бибер.
Подготовка:
Во 200 мл. зовриена вода и прстофат сол, се става киноа за да поврие десетина минути, потоа се тргнува од оган и се затвара со капак. Измиените тиквички се рендаат и посолени се оставаат 10 минути, да отстојат (да пуштат вода). Потоа се цедат на цедалка.
Во сад се ставаат исцедените тиквички, киноата, морковот, лукчињата, брашното, јајцата и магдоносот. Се меша убаво, за смесата да се соедини. Се зачинува по желба со сол, бибер и зачинал.
Во тава со масло, на средна температура со лажица се пуштаат ќофтињата и се пржат додека заруменат од двете страни. Се служат со тартар сос или топка кисела павлака./Б.Б.
Наздравје!