Овие мафини се воздушести, меки како сунгерчиња полни со чоколатца и прекрасен вкус од бананите.
Состојки:
- 2 меки банани
- 2 јајца на собна температура
- 60 мл млеко
- 60 мл масло за готвење
- 200 гр брашно
- прашак за печиво
- ванилин шеќер
- 100 гр шеќер
- прстофат сол
- 50 гр чоколадни топчиња или исечкано чоколадо
Подготовка: Во длабок сад се матат јајцата, шеќерот и ванилата. Потоа им се додава млекото, маслото и прстофат сол се меша, па се додава брашното и прашакот за печиво. Оваа смеса се става во хартиени модли за мафини и не се преполнуваат, кои се ставени во модла за печење на мафини.
Потоа во секоја смеса додавам чоколадни топчиња и ги ставам да се печат 20 минути во загреана рерна на 220 Ц.
На здравје сладење!