Премногу кафе и соk се поврзани со зголемен ризик од мозочен удар, додека чајот може да понуди заштита. Научниците открија врска помеѓу навиките за пиење кафе, чај и газирани сокови и ризикот од мозочен удар.
Неодамнешните истражувања открија важни сознанија за врската помеѓу пиењето на пијалоци и ризикот од мозочен удар. Сеопфатна анализа, која вклучува учесници од 32 земји, сугерира дека прекумерното внесување на кафе, на газирани пијалоци и овошни сокови може значително да го зголеми ризикот од исхемични мозочни удари и интрацеребрални хеморагии (ИЦХ), додека умереното консумирање чај може да обезбеди заштитни придобивки.
Клучните наоди од студијата, спроведена од истражувачи од McMaster University и University of Galway откриваат дека:
Потрошувачка на кафе: Пиењето повеќе од четири шолји кафе дневно ја зголемува веројатноста за 37%. ддека ќе доживеете прв мозочен удар Сепак, умереното консумирање на помалку кафе не претставува зголемен ризик.
Газирани пијалоци и овошни сокови: и шеќерните и вештачки засладените газирани пијалоци се поврзани со 22% зголемен ризик од мозочен удар или ICH. Овој ризик е особено изразен во региони како што се Африка, Источна и Централна Европа и Јужна Америка. Дополнително, потрошувачката на овошни сокови и пијалоци го зголемува ризикот од ICH за 37%, при што жените се поподложни.
Потрошувачка на чај: Се покажа дека чајот има заштитен ефект против мозочни удари, особено во Јужна Америка и Кина. Сепак, необичен модел се појави во Јужна Азија, каде што консумирањето чај беше поврзано со зголемен ризик.
Внес на вода: Со истражувањето беше откриено дека пиењето повеќе од седум шолји вода дневно го намалува ризикот од мозочен удар за 18%, нагласувајќи ја важноста на хидратацијата.
Наодите ја нагласуваат потребата за поголемо внимание на изборот на пијалоци, особено во однос на ризикот од мозочен удар. Студијата е заснована на податоци од студијата на случај INTERSTROKE, која го има анализирано здравјето на речиси 27.000 поединци на глобално ниво.
Ова истражување дава критичен потсетник за тоа како секојдневниот избор на пијалоци може да влијае врз долгорочното здравје.
Секоја година на 29 октомври , се одбележува Светскиот ден на мозочниот удар, чија основна цел е да се подигне свеста за мозочниот удар, неговите причини и неговото влијание врз поединците и заедниците. Мозочниот удар е водечка причина за смрт и инвалидитет на глобално ниво и погодува милиони луѓе секоја година. И покрај неговата распространетост, многу луѓе немаат основни познавања за мозочниот удар./М.М.
More in:Здравје
Награден уред за ладење на скалпот за пациенти со хемотерапија
Дипломката на Универзитетот во Limerick, Olivia Humphreys, е победник на Ирска на наградата James Dyson ...
Спомените ги чува и телото – не само мозокот!
Општо е познато дека мозокот, односно мозочните клетки – складираат спомени. Но, тим научници од ...
Акупунктура во борба против ишијасот
Најновото истражување потврда дека акупунктурата е вредна опција за конзервативен третман за лица кои страдаат ...
Ѕemaglutide и за остеопорозна болка во колената
Новото испитување открива дека агонистите на GLP-1 може да помогнат во намалување на болката поврзана ...