Овој рецепт за карјоки е идеален за љубителите навкусни, домашно направени колачи со богати ароми и текстури. Со комбинација на ореви, лешници, бисквити и божествени зачини, овие малечки деликатеси се вистинска гурманска уживанка, обложени со темно чоколадо и декорација за додатна елеганција.

Состојки:

За смесата:

200 г ореви (пола мелени, пола сечкани)
100 г лешници сечкани, потпечени
400 г бисквити (половина мелени, половина кршени)
200 г путер (стопен)
250 мл кондензирано млеко или сок од портокал
30 мл коњак
1 лажица мед
1 лажица екстракт од ванила
2 лажици какао
1 лажица цимет
Пола лажица каранфилче
Прстофат сол

За горната обвивка:

500 г темно чоколадо

Подготовка:

1. Во длабок сад, соединете го кондензираното млеко (или сокот од портокал), стопениот путер, ванилата, коњакот, медот, какаото, циметот, каранфилчето и прстофатот сол. Мешајте додека смесата не станехомогена.
2. Додадете ги оревите, лешниците и бисквитите, а потоа добро измешајте за да се соединат сите состојки.
3. Разделете ја смесата на два дела. Секој дел поставете го на растеглива фолија и обликувајте долга, кружна форма со пречник од 4 см. Стегнете ја смесата и завиткајте ја со фолијата.
4. Ставете ги во фрижидер за замрзнување и оставетеги да се стегнат, околу 30 минути.
5. После тоа, извадете ги и исечете ги на кругчиња содебелина од 1,5 см.
6. Растопете го темното чоколадо на пареа и секое парче потопете го во чоколадото. Поставете ги на масна хартија или фолија и оставете ги да се оладат и да сестврднат.
7. Ако сакате, додека чоколадото е уште меко, можете да ги украсите по ваш избор.
8. Откако чоколадото ќе се стврдне, секое парче обвиткајте го со алуминиумска фолија.

Овие карјоки се одлични за подароци, како и за уживање во текот на празничните денови. Ако сакате да им дадете дополнителна арома, можете да ги декорирате со кора од портокал или сечкани ореви.

На здравје!

You may also like

Comments are closed.