Да се стоплиме со вкусна крем супа од тиква, декорирана со испржени листови од тиква, двопек и магдонос

Потребни состојки:

  • 1,5 кг тиква,
  • 6 лажици маслиново масло,
  • 2 кромида – исечкани,
  • 3 лукчиња,
  • мало парче ѓумбир – изрендано,
  • 3 парчиња двопек исечкан на коцки ,
  • 2 пакувања бујон од зеленчук,
  • магдонос,
  • сол и бибер по желба.

Подготовка:

Со нож за лупење ( компири ) сечеме 15 тенки и долги листови од тиквата.

Ги пржиме, пред да ја сервираме крем супата, во загреано масло 3-4 минути да заруменат и ги ставаме на хартија да го впие маслото.

Останатата тиква ја сечеме на парчиња, ја редиме во тава, ја полеваме со 2 лажици маслиновото масло и ја ставаме да се пече 40 минути, во загреана рерна на 200Ц.

Во тенџере, со 4 лажици маслиново масло, загреано на средна температура, 4 до 5 минути се пржат кромидот, лукчињата и ѓумбирот. Се додава литар вода, двете коцки бујон од зеленчук, сол и бибер по желба, како  и испласиранатан печена тиква. Супата се вари десетина минути, на средна температура..

Крема супата се сервира во длабок тањир, одозгора се украсува со крцкавите пржени ленти од тиква, неколку коцки двопек и се наросува со свеж магдонос.

 

You may also like

Comments are closed.